0577 - 46 23 07
menu

Draairichting deur

Deur draairichtingen en deurbeslag

De draairichtingen van deuren benoemen roept bij de meeste mensen vragen op. Op deze pagina uitleg over draairichtingen van deuren, verschillende deuren en het hang- en sluitwerk, want ook voor hang- en sluitwerk geldt soms een verschil tussen links deurbeslag of rechts deurbeslag.

Om de draairichtingen van uw deuren te bepalen zijn er wat trucjes. Er bestaan nogal wat misverstanden over welke draairichting is toegepast. Voor het aanschaffen van sloten en hang- en sluitwerk is het soms noodzakelijk dit wel te weten. Sinds 1962 is er een ISO normering vastgelegd die de verwarring dient te voorkomen. In Nederland werken we met de DIN norm, een oorspronkelijk Duitse norm. In deze normering wordt er gesproken over DIN links en DIN rechts.

De draairichtingen van een deur worden verduidelijkt met een animatie

Wanneer is een deur linksdraaiend en wanneer is de deur rechtsdraaiend?

Als u de scharnieren op de deur ziet zitten dan draait de deur altijd naar u toe. Als de scharnieren zich, kijkend naar de deur, links van u bevinden dan is het een linksdraaiende deur. Als de scharnieren zich rechts bevinden dan spreken we over een rechtsdraaiende deur. Linksdraaiend of rechtsdraaiend is hetzelfde als linkssluitend (LS) of rechtssluitend (RS) en als DIN links of DIN rechts.

Een deurkruk op rozet met gatdeel links
Een deurkruk op rozet met gatdeel rechts

Links of rechts deurbeslag

Bij het bestellen van deurklinken hebben we het over gatdeel links of gatdeel rechts. Indien de deurkruk naar rechts wijst spreken we over gatdeel rechts. Een linkswijzende deurkruk is vanzelfsprekend gatdeel links.