0577 - 46 23 07
menu

Waarom zijn er huisnummers?

27 januari 2020 Tags: huisnummer, huisnummers

Kleurig of sober, groot of klein, sierlijk of strak: huisnummers zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn praktische wegwijzers voor post- en pakketbezorgers, visite en hulpdiensten. Bij Ten Hulscher verenigen we het nuttige graag met het aangename in onze mooie collectie huisnummers.

Landelijk huisnummer smeedijzer, Kirkpatrick

Het ontstaan van huisnummers

Rond 1800 schept Napoleon Bonaparte orde in het steeds grotere aantal huizen. Er kwamen straatnamen – mét bijpassende straatnaamborden – en huisnummers. Dit zorgde voor duidelijke communicatie. Ook konden regeringen en lokale overheden nu nog makkelijker belastingen vorderen over huizen.

Waarom zijn huisnummers even en oneven?

In eerste instantie liep de huisnummering simpelweg van 1 naar 2, 3, 4 enzovoorts ongeacht even en oneven nummers. De nummers worden in de loop van de negentiende eeuw echter vaak herzien. Dit komt onder andere door extra bebouwing tussen de bestaande huizen, waardoor de serie nummers niet meer klopt. In sommige plaatsen veranderde bovendien de systematiek: in plaats van doornummeren, werd de ene kant van de straat even genummerd en de andere zijde oneven. Deze logica is nog altijd van toepassing.

Is een huisnummer verplicht?

Sommige huizen hebben geen huisnummer, maar in veruit de meeste plaatsen is dit wel verplicht. Het biedt gemak voor bijvoorbeeld de postbode, maar kan ook levensreddend zijn wanneer een ambulance uitrukt naar uw adres. We raden u daarom aan om een huisnummer bij uw entree te monteren, zodat hier geen misverstand over kan ontstaan.

Bekijk onze huisnummers