Welke schroef kan ik gebruiken voor de montage van mijn deurbeslag?
Een schroef is een schroef, denkt u wellicht. Er is echter een groot aantal soorten beschikbaar, met elk haar persoonlijke eigenschappen. Daarom lichten we drie varianten uit die veel gebruikt worden bij klassiek en landelijk deurbeslag. Zo weet u welke schroef te gebruiken in uw situatie!
Platkopschroef
Veruit de meest gebruikte schroef ter wereld is de platkopschroef. Hij doet z’n naam eer aan, want door zijn platte kopje ligt de schroef gelijk met de ondergrond. De platkop ligt verzinkt in de oppervlakte, wat betekent dat de schroef onder de kop taps toeloopt en daardoor extra ingebed is. Het gebruik van een platkop schroef is onder andere handig bij de montage van scharnieren of paumelles. Omdat deze strak op elkaar komen te liggen wanneer een deur gesloten is, is het van belang dat de kop van de schroef niet boven de paumelle uitsteekt. Is dat wel het geval, dan zou het volledig sluiten van de deur onmogelijk worden… en dat is niet de bedoeling!
Waar gebruik ik de platkopschroef? O.a. bij de RVS-producten van GPF bouwbeslag.
Lenskopschroef
De kop van een lenskop schroef is iets gebold, maar ook verzinkt. De schroef steekt dus uit de ondergrond waar hij in geboord is en valt daardoor meer op. Tegelijkertijd is hij wel verzinkt: de onderkant van de kop loopt taps toe. Door zijn elegante uitstraling wordt de lenskop veel gebruikt als sierschroef, bijvoorbeeld op gepotdekseld hout.
Waar gebruik ik de lenskopschroef? O.a. bij de smeedijzeren producten van GPF bouwbeslag en Kirkpatrick.
Bolkopschroef
Een bolkopschroef kenmerkt zich door zijn bolle uiterlijk. Daarmee is de bolkop leuk om te zien en wordt hij veel gebruikt voor sierdoeleinden. Hij verschilt van eerdergenoemde varianten doordat deze schroef veruit de grootste bolling heeft en vlak is onder de kop. U hoeft daarom geen verzinking te maken bij het voorboren van het schroefgat.
Waar gebruik ik de bolkopschroef? O.a. bij de smeedijzeren producten van Kirkpatrick.